IMP (GNU Image Manipulation Program) – безплатен и отворен софтуер за редактиране на изображения


GIMP (GNU Image Manipulation Program) е безплатен и отворен софтуер за редактиране на изображения. Със своите мощни функции за редактиране, GIMP е сравним с много платени редактори на изображения. Той има множество инструменти за рисуване, манипулиране на изображения и обработка на цветове. С GIMP може да се извършват различни задачи, като създаване на графичен дизайн, обработка на фотографии, създаване на илюстрации и много други. Програмата е достъпна за множество операционни системи, включително Windows, Mac OS и Linux.

Ето най-бързите стъпки за създаване на постер с GIMP:

  1. Отворете GIMP и създайте нов документ, като кликнете върху “Файл” > “Нов”. Задайте желаните размери на постера и кликнете върху “ОК”.
  2. Изберете цвят или изображение за фон, като изберете инструмента “Bucket Fill” от лентата с инструменти и кликнете върху платното, за да го запълните с цвят, или като импортирате изображение, като кликнете върху “Файл” > “Отвори”.
  3. Добавете текст към постера си, като изберете инструмента “Текст” от лентата с инструменти и кликнете върху платното, за да създадете текстово поле. Въведете текста си и настройте шрифта, размера и цвета от опциите в диалоговия прозорец “Текст”.
  4. Добавете изображения или графики, като ги импортирате от файлове или като използвате инструментите за рисуване, като “Rectangle Select”, “Ellipse Select” или “Free Select”, за да създадете форми и да ги запълните с цветове или шаблони.
  5. Подредете всички елементи на постера си, като изберете инструмента “Move” от лентата с инструменти и ги преместите по канвата на желаните позиции.
  6. Когато сте доволни от дизайна на постера си, го запазете, като щракнете върху “File” > “Export As” и изберете формат на файла, като JPEG или PNG.
  7. Отпечатайте постера си или го споделете онлайн, за да покажете дизайна си!

 

Създаване на колаж.

Отворете GIMP и създайте нов документ, като щракнете върху “Файл” > “Нов”. Задайте ширината и височината на желания размер за вашия колаж.

Импортирайте изображенията, които искате да използвате във вашия колаж, като щракнете върху “Файл” > “Отваряне като слоеве” и изберете изображенията, които искате да използвате.

Класирайте изображенията, като изберете инструмента “Премести” от лентата с инструменти и ги плъзнете на желаните позиции.

Използвайте инструментите “Мащабиране” и “Завъртане”, за да коригирате размера и ориентацията на изображенията според нуждите си.

Използвайте инструмента “Избери правоъгълник” за да създадете граници или рамки около всяко изображение, като изберете областта около всяко изображение и я запълните с цвят или модел чрез инструмента “Запълнете с канта”.

Добавете текст към колажа си, като изберете инструмента “Текст” от лентата с инструменти и щракнете върху платното, за да създадете кутия за текст. Въведете текста си и персонализирайте шрифта, размера и цвета от опциите в диалоговия прозорец “Текст”.

Добавете допълнителни елементи към колажа си, като използвате инструментите за рисуване, като фигури или линии.

Когато сте доволни от своя колаж, го запазете, като щракнете върху “Файл” > “Експортиране като” и изберете формат на файл.

Leave a comment