IMP (GNU Image Manipulation Program) – безплатен и отворен софтуер за редактиране на изображения


GIMP (GNU Image Manipulation Program) е безплатен и отворен софтуер за редактиране на изображения. Със своите мощни функции за редактиране, GIMP е сравним с много платени редактори на изображения. Той има множество инструменти за рисуване, манипулиране на изображения и обработка на цветове. С GIMP може да се извършват различни задачи, като създаване на графичен дизайн, обработка на фотографии, създаване на илюстрации и много други. Програмата е достъпна за множество операционни системи, включително Windows, Mac OS и Linux.

Ето най-бързите стъпки за създаване на постер с GIMP:

  1. Отворете GIMP и създайте нов документ, като кликнете върху « Файл » > « Нов ». Задайте желаните размери на постера и кликнете върху « ОК ».
  2. Изберете цвят или изображение за фон, като изберете инструмента « Bucket Fill » от лентата с инструменти и кликнете върху платното, за да го запълните с цвят, или като импортирате изображение, като кликнете върху « Файл » > « Отвори ».
  3. Добавете текст към постера си, като изберете инструмента « Текст » от лентата с инструменти и кликнете върху платното, за да създадете текстово поле. Въведете текста си и настройте шрифта, размера и цвета от опциите в диалоговия прозорец « Текст ».
  4. Добавете изображения или графики, като ги импортирате от файлове или като използвате инструментите за рисуване, като « Rectangle Select », « Ellipse Select » или « Free Select », за да създадете форми и да ги запълните с цветове или шаблони.
  5. Подредете всички елементи на постера си, като изберете инструмента « Move » от лентата с инструменти и ги преместите по канвата на желаните позиции.
  6. Когато сте доволни от дизайна на постера си, го запазете, като щракнете върху « File » > « Export As » и изберете формат на файла, като JPEG или PNG.
  7. Отпечатайте постера си или го споделете онлайн, за да покажете дизайна си!

 

Създаване на колаж.

Отворете GIMP и създайте нов документ, като щракнете върху « Файл » > « Нов ». Задайте ширината и височината на желания размер за вашия колаж.

Импортирайте изображенията, които искате да използвате във вашия колаж, като щракнете върху « Файл » > « Отваряне като слоеве » и изберете изображенията, които искате да използвате.

Класирайте изображенията, като изберете инструмента « Премести » от лентата с инструменти и ги плъзнете на желаните позиции.

Използвайте инструментите « Мащабиране » и « Завъртане », за да коригирате размера и ориентацията на изображенията според нуждите си.

Използвайте инструмента « Избери правоъгълник » за да създадете граници или рамки около всяко изображение, като изберете областта около всяко изображение и я запълните с цвят или модел чрез инструмента « Запълнете с канта ».

Добавете текст към колажа си, като изберете инструмента « Текст » от лентата с инструменти и щракнете върху платното, за да създадете кутия за текст. Въведете текста си и персонализирайте шрифта, размера и цвета от опциите в диалоговия прозорец « Текст ».

Добавете допълнителни елементи към колажа си, като използвате инструментите за рисуване, като фигури или линии.

Когато сте доволни от своя колаж, го запазете, като щракнете върху « Файл » > « Експортиране като » и изберете формат на файл.

Laissez un commentaire